ArtoNurmi

Vaalivoitto vai laimea jytky

Kuntavaalit on käyty.  Mediasta voi havaita erityisesti perussuomalaisten tappion ja vihreiden vaalivoiton.   En ihmettele tätä tietenkään.  Kävipä mielessä että "kävi niinkuin toivottiin", onhan sitä mukava silloin hehkuttaa.

Tikulla silmään sitä joka vanhoja muistelee -sanoo sananlasku.  En kuitenkaan voi tätä nyt täysin välttää. Vuoden 2012 kuntavaaleissa perussuomalaiset saivat 7,0 prosenttiyksikön kannatuksen kasvun eli melko selkeän vaalivoiton (5,3 % ==> 12,3 %).  Tätä uutisoitiin lähinnä positiivisesti laimeana jytkynä ja jos haluttiin (ja niinhän haluttiin) olla negatiivisia niin todettiin kannatuksen pudonneen.  Vertauksena käytettiin tuolloin eduskuntavaaleja.  Perussuomalaiset olivat kohtalaisen uusi puolue ja nousu oli valtavaa.  Vihreät taas on jo vanha puolue ja on pitkään "keikkunut" kymmenen prosentin kannatuksen tienoilla. Sen reilun 3 prosenttiyksikön kasvu on ollut valtaisan positiivisen uutisoinnin aiheena nyt pari päivää. Voitto on kiistaton, mutta eron asian käsittelemisessä voi vähän liian helposti havaita.

On selvä että perussuomalaiset kokivat selvän tappion. Populistisesti kunnallisvaaleista onnistuttiin tekemään hallitusvaalit.  Kaikkea hyvää lupaaville tämä tiesi mukavaa vaalikampanjaa.   Ministeripuolueen on vaikeaa luvata ihan mitä vaan, kun tietää talouden tilan.  Lisäksi kunnanvaltuutetut eivät päätä maan hallituksessa, mutta sitähän oli  melko turha yrittää tuoda esiin. 

Vaaleista onnistuttiin tekemään myös tunnevaalit.  Kun puhutaan vihreistä tai vasemmistosta, siihen yleensä  liitetään myönteisiä ilmaisuja. Puhutaan välittämisestä, pehmeistä arvoista, koulutuksen tukemisesta, lähimmäisen rakkaudesta ja heikoimpien auttamisesta.  Jos taas puhutaan perussuomalaisista käytössä ovat lähinnä kovat ilmaisut.  On selvää että tämänkaltainen asioiden käsittely muokkaa pikkuhiljaa äänestäjien mielikuvaa.  Lisäksi on jatkuvaa ryöpytystä esimerkiksi takinkääntämisestä.  Perussuomalaisten myönteiset hallitusaikaiset teot ovat lähinnä puoluetta lähellä olevien tahojen osalta esillä, kukaan muu ei niistä mainitse vahingossa sanaakaan.  Esimerkkinä vaikka takuueläkkeen nosto ja yle-veron poisto pienituloisilta.  

Jos ajatellaan maahanmuuttovastaisuutta, niin Helsingissa Kokoomus otti jättivoiton Vapaavuoren johdolla.  Yksi keskeisistä teemoista oli pormestari -teema jossa keihäänkärkenä oli suurmoskeijan vastustus.  Tämä tehtiin samalla käytännössä haukkuen perussuomalaisten populismi... 

Itse kunnallispolitiikassa neljä vuotta toimineena on vaikea ymmärtää miksi kuntavaaleista oli näin valtava tarve tehdä nimenomaan hallitusvaalit.  Lisäksi sitä toivoisi, että valtakunnasta löytyisi edes yksi niinsanotun luotettavan median toimittaja joka esimerikiksi tutkisi millä katteella poliittinen oppositio lupauksensa täyttää.  Se tarkoittaisi siis vähän vaivannäköä ja kriittistäkin suhtautumista.  Se ei vielä riitä että kysytään asiaa ja sitten annetaan toisen vastata ihan mitä sattuu ns. unelmahöttöpuhetta.  Erityisesti vihreiden väistyvä puheenjohtaja on ollut taitava tässä. Kysyttiinpä mitä vaan niin ensin aina tulee pitkä litania puhetta omille potentiaalisille kannattajille.

Perussuomalaisilla on tietenkin kova tutkiskelun paikka.  Median kova kritiikki on vienyt rohkeutta haastaa ja ottaa omia teemoja.  Lisäksi koko vaalikampanjan aikana mediassa pidettiin esillä muutama perussuomalaisten listoilta löydetty rikollisen taustan omaava tapaus mikä sai ehkä ylivarovaiseksi.  Uutisoinnista voi päätellä että näitä oli ainoastaan perussuomalaisilla (onko todellakin näin?).  

On tietenkin tehty myös selviä virheitä jotka kannatusta ovat vieneet.  Hallituksen talouslinjaukset ovat kovia erityisesti perussuomalaisten kannattajille ja siihen päälle on ollut virityksiä erilaisista harrastusveroista.   Lisäksi uuden puolueen hallinta erityisesti kuntatasolla on tietenkin vaikeaa, kun ihmisiä on kovasti erilaisia ja poliittiset motiivitkin vaihtelevat.   Se ei silti tarkoita että peli olisi mitenkään menetetty.  Kuntatasollakin puolue on vielä monella paikkakunnalla merkittävässä roolissa. 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Tampereella puolet persujen valtuutetuista loikkasi kesken viime kauden muihin puolueisiin. Neljä vuotta seurattiin myös Helsingin persujen sisäistä riitelyä pitkin mediaa. Näiden lisäksi kaikenlaisia urpoja löytyi kautta Suomen persuvaltuutetuista vähän väliä. Ei voi kuin ihmetellä että millaisilla kriteereillä persut kunnallisehdokkaitaan valitsee? Ja ei ole suuri ihme että nähdyllä touhulla tulee äänestäjiltä pataan niin että luu paistaa. Peilin paikka, ja mieluiten sellaisen suurentavan ettei jää epäselvää.

Käyttäjän ArtoNurmi kuva
Arto Nurmi

Tässä nähdään se miten vaikeaa on kun uutta porukkaa on paljon. En tosin tunne Tampereen tilannetta muuten kuin julkisuudessa olleiden tietojen pohjalta. Olisi epärehellistä väittää ettei ongelmia olisi ollut ja vielä tulevaisuudessakin niitä olisi. Perussuomalaisen puolueen ansio on kiistatta se että valtavia määriä ihmisiä on aktivoitunut politiikkaan. Sillä on väistämättä tiettyjä seurauksia. Mikäli oikein muistan niin näihinkin kuntavaaleihin tuli tänä vuonna lähelle tuhat uutta jäsentä.

Moni ehdokas ja myös valittu valtuutettu (erityisesti varmasti vuonna 2012) hyppäsi ikään kuin suoraan formulan rattiin. Ainakin itse olen aivan huimasti paljon kokeneempi nyt neljän vuoden jälkeen ja väittäisin myös että osaavampi poliittisen vaikuttamisen suhteen. Aika paljon on karissut matkan varrella myös suuria luuloja. Politiikka on pääosin mielipiteitä mutta ennenkaikkea yhteistyötä.

Kun kirjoitat "urpoista" niin on hyvä huomata että yhteiskunnassa on hyvin paljon erilaisia ihmisiä. En kiistä sitä etteikö perusuomalainen vaikuttaminen olisi voinut kiinnostaa myös sitä osaa väestöä joilla ei ole kovin korrekti tapa toimia tai joilla on jyrkkiä mielipiteitä. Toisilla on myös liian suuria odotuksia: Ajatellaan että jos pääsen jonnekin toimintaan, niin "potkaisen oven auki ja sanon miten tehdään". Sitten huomataan ja osa ainakin ymmärtääkin että ei se niin mene. Pettymys voi olla suurta ja se voi myös aiheuttaa tietynlaista "oireilua".

Mutta on valtaisa määrä myös niitä jotka tekevät poliittista työtä melko pyyteettömästi, ammattitaitoisesti ja ihan hyvällä yhteistyölläkin. Pääosin paikalliset ry:t toimivat talkoovoimin ja hyvin pienillä rahoilla eikä tukijoita ole. Se myös tekee sen että ei ole mitään sidonnaisuuksia.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Vaikuttaa siltä, että prosentit ja prosenttiyksiköt ovat menneet sekaisin. Jos puolueen kannatus nousee 10 prosentista 13 prosenttiin, on nousu 3 prosenttiyksikköä ja liki 30 prosenttia. Itse olen käsittänyt asian siten, että persujen äänimäärä valtakunnallisesti aleni noin 7 prosnttiyksikkää. Prosenteiksi muunnetuna se tarkoittaa noin 40 prosenttia.

Käyttäjän ArtoNurmi kuva
Arto Nurmi

Selvennetään nyt että puhutaan kannatuksen muutoksesta, eli prosenttiluvusta joka ilmoitetaan yleensä myös uutisoinnissa. Millaisen nousun saat laskettua Perussuomalaisille vuonna 2012 kun kannatus kasvoi 5,3% :sta12,3 %:iin (ns. Laimea jytky / kannatuksen putoaminen)

Lisätty: Perussuomalaisten kannatuksen muutos oli nyt 2017 vaaleissa -3,5%, ei -7%. 2012 oli kasvua kannatuksen muutoksena +7,0%.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kun puolueen kannatus nousee 5,3 prosentista 12,3 prosentiin, on nousu 7 prosenttiyksikköä ja prosenteissa noin 115 eli oli yli kaksinkertainen. Aivan ilmeisesti et käsitä mikä ero om prosenttiyksiköllä ja prosentilla.

Käyttäjän ArtoNurmi kuva
Arto Nurmi

Kyllä minä sen käsitän. Mutta katsopas vaikka YLEn tulospalvelua vaaleista. Vuonna 2012 esimerkiksi löydät sieltä perussuomalaisille luvut 5,3% 12,3% ja +7%. Kannatuksen muutoksesta puhutaan, mutta kannatus on tuolloin yli kaksinkertaistunut.

Eli kuten aiemmin vastasin yleisesti kannatuksien yhteydessä puhutaan kannatuksen muutoksesta prosenttiyksikköinä. Aloituksessa tämä tulee huonosti esiin mutta se on yleinen tapa käsitellä puolueiden kannatuksien muutoksia.

Käyttäjän ArtoNurmi kuva
Arto Nurmi Vastaus kommenttiin #6

Editoin kirjoitusta kirjoittamalla "yksikön" pariin kohtaan, ja laitoin sulkuihin vielä tuon 2012 "casen". Samalla korjasin pari kirjoitusvirhettä.

Toimituksen poiminnat