ArtoNurmi

Sattuipa sopivasti

Viime päivinä vaikutti että Suomen hallituksessa muhii kriisi. Opposition arvostelu sekä myös yleinen keskustelu hallituspohjan oikeutuksesta tehdä suuria mullistuksia liittyen sote- ja maakuntauudistuksen alkoi saada yhä enemmän tuulta purjeisiin. Kritiikki terveydenhuollon yksityistämistä kohtaan ja hallituspohjan oikeutusta kohtaan kasvoi. Pääministeripuolue Keskustan kannatuksen raju lasku nosti paineita hallitustyöskentelyä kohtaan. Perussuomalaisten kannatus oli kääntynyt hienoiseen kasvuun ja varmasti vuoden 2011 ek-vaalien tulos oli monella muistissa.

Mutta sitten tulikin yllätyksenä "puun takaa" gallup, jossa oli historiallisen nopea lasku Perussuomalaisten kannatuksessa sekä sotea kritisoineiden Vihreiden kannatuksessa. Päähallituspuolueet taas kasvattivat merkittävästi kannatustaan. Tämä luo mielikuvan että käytännössä kahdestaan sote- ja maakuntauudistusta pohtivien Keskustan ja toki myös Kokoomuksen joukoissa voitiin hengähtää. Näyttääkin siltä että kansa antaa vahvan tukensa. Kriittinen keskustelu tuntui "jämähtävän" samantien. Satojen miljoonien tai jopa miljardien eurojen verorahoitteisen markkinan avaaminen terveyssektorin yrityksille voinee jatkua vähintäänkin "erikoisesta" hallituspohjasta, useiden asiantuntijoiden kritiikistä sekä kiireestä huolimatta.

Sattuipa sopivasti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Nämä erilaiset gallupit ovat vaalien lähestyessä vahvaa mielipidevaikuttamista, jolla on merkittävä painoarvo mm. pyrittäessä ohjailemaan äänestäjien käyttäytymistä.

Muulloin niiden merkitys on lähinnä viihteellinen.

Mitään ei ole niin helppoa manipuloida kuin Gallup-tulosta. Näin ollen tuloksista saadaan hyvinkin helposti maksajan linjaa myötäileviä.

Vaikkapa kuten eilisessä viihteellisessä pelimies tv-ohjelmassa vihreiden vaihtoehtouutisissa, jossa vihreiden kannatus saatiin 93%:ksi, kun kysely osoitettiin Flow festivaalien nyhtökaurakojun jonottajille :-)

Käyttäjän ArtoNurmi kuva
Arto Nurmi

Yle sivuilta: "Taloustutkimus haastatteli yhteensä 2 448 ihmistä.

Haastattelut tehtiin 4.10.–31.10.2017.

Puoluekantansa kertoi 1 473 vastanneista.

Tutkimuksen virhemarginaali on 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa."

Vaikka tutkimusmenetelmät ovat monimutkaisempia, yksinkertaistamiseksi voi todeta että esimerkiksi perussuomalaisten 6,9% kannatus suoraan vastaajien kertomaksi muutettuna tarkoittaisi n. 100 henkilön kertoneen "puhelinkyselyssä" kannattavansa heitä.

Merkittävää näissä aina on että iso joukko ei suostu kertomaan kantaansa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja PS ja Sinisten kannatus oli mikä?

Käyttäjän ArtoNurmi kuva
Arto Nurmi Vastaus kommenttiin #3

Siniset 1,3% ja PS siis 6,9%. Koko gallup löytyy https://yle.fi/uutiset/3-9911028

Toimituksen poiminnat