ArtoNurmi

Tuki vai tulo?

Ympäristölle haitalliset tuet kuuluu terminologiaan jota voisi kutsua vaikkapa leikkisästi "petkuhuiputukseksi". Tällä halutaan selvästi luoda mielikuva jossa ikäänkuin makseltaisiin turhia ikäviä menoeriä valtion kassasta.

Lähempi tarkastelu kuitenkin kertoo että pääosin kyse on veroista joita "ei kerätä niin paljon kuin joku haluaisi". Esimerkkinä voisi mainita diesel -polttoaineen alemman verokannan. Populistisesti tätä nimitetään myös fossiilisten polttoaineiden tueksi. Varsinaisesta tuesta ei ole kuitenkaan kyse. Dieselistä esimerkiksi kerätään mittavat verotulot.

Todellisia tukia sen sijaan on taas esimerkiksi tuulivoimatuet, jotka todella maksetaan. Työn perässä liikkuminen on tälläkin hetkellä todella tärkeää taloudelle. Työssäkäyntialueet ovat laajoja. On ikävää että tietyt tahot haluavat käydä työn perässä ahkeroivien kimppuun mm. Työmatkatukien ja kilometrikorvausten leikkaamisella. Puhuminen tuista ei saisi olla asioita vääristelevää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Markkinataloudessa alempaa verokantaa ja muita vastaavia järjestelyjä voidaan ihan hyvin pitää subventioina.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Suomessa kotitaloudet saavat keskimäärin 480 €/vuosi elintarviketukea. Tukea saavat kaikki kotitaloudet. Paradoksaalista kyllä tuki on kaikkein kriittisintä työttömille, mutta heitä taas on niin monta koska tuo tuki on työpaikkojen syntymistä haittaavaa. Tukea saadaan osuutena tuotteen hinnasta, jolloin eniten tuetaan tryffelin ja hanhenmaksan kaltaisia tuotteita. Jotenkin näin elintarvikkeiden alennetun alv:n osalta, eikö vain?

Käyttäjän ArtoNurmi kuva
Arto Nurmi

Eikö kyse ole kuitenkin enemmän tai vähemmän sanakikkailusta? Oikeammin kyse on kuitenkin verohelpotuksesta. Veroa eli tuloa kuitenkin kerätään.

Laitetaan kolme automallia rinnakkain. Auto A:sta otetaan vero 5000€, auto B:stä 3000€ mutta auto C:n oston yhteydessä maksetaankin veroeuroin 2000€ auton hinnasta. Kyllä automalli C on se joka saa tuen.

Jos auto A:n veroa pienennetään siten että siitä otetaan enää veroa 3000€ eikai voida todeta että autoja A ja C tuetaan 2000€ verotuella molempia?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Jos minulta peritään tuloveroa 1%, vaikka samansuuruista tuloa saavaa verotetaan 30%, voidaan sanoa, että saan valtiolta verotukea, vaikka edelleen olisinkin nettomaksaja.

Jos esimerkissäsi autoveron alennus koskee kaikkia autoja, ei käsitettä verotuki pitäisi käyttää. Jos kyse on kohdennetusta verohelpotuksesta, kyse on subventiosta, eli tuesta.

Käyttäjän ArtoNurmi kuva
Arto Nurmi

Koski kaikkia automallin A autoja. Tätä ajatusta voisi tietenkin siirtää vaikka sähkön tuotantoon. Olkoon vaikka A ydinvoima, B vesivoima ja C tuulivoima.

Nykyinen keskustelu siis menisi siten että kovaäänisesti kerrottaisiin ydinvoiman saavan 2000€ verotuen. Summat tietenkin esimerkissä tuotettua yhteismitallista tuotantomäärää kohden. Esimerkki on kuvitteellinen (ennenkuin joku nyt tarttuu summiin) ja pohtii lähinnä sanan "tuki" määritettä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miksi esimerkissäsi on relevanttia tienaako joku muu enemmän vai vähemmän kuin sinä? Jos hyväksymme alemman verokannan tueksi, saat esimerkissäsi tukea joko 55% tai 99% bruttotulostasi. Prosentti riippuu siitä verrataanko korkeimpaan käytettyyn veroasteeseen vai maksimiin minkä valtio voi väkivaltakoneistonsa tuella ulosmitata. Molemmat katsantokannat ovat kuitenkin tasan yhtä hyvin perusteltavissa, jos hyväksyimme periaatteen että alempi verokanta on tukea.

Käyttäjän ArtoNurmi kuva
Arto Nurmi

Itse koen että tarvitaan ns. rehellistä keskustelua. Silloin ei termien epäselvyydellä kikkailtaisi.

Jos tuossa minun yksinkertaistetussa autoesimerkissäni puhuttaisiin reilusti "samalta viivalta" automallien verokohtelun osalta, automalli C:n todettaisiin saavan tukea 7000€ jos automallin A todettaisiin saavan 2000€ tuen "veromuutoksen" jälkeen.

Toimituksen poiminnat