ArtoNurmi

Aktiivimalli - leikkaus vai ei

Aktiivimalli ( vaihe 1.0) on noussut uudelleen otsikoihin työtaisteluiden johdosta. Aktiivimallia puolustelleet hallitustahot ovat todenneet ettei kyseessä ole leikkaus koska työttömyysturvamenot eivät muuttuisi, tai että kyseessä on kustannusneutraali malli. Tämä "laskutapa" toki herättää kysymyksen miten leikkaukset lasketaan. Yksinkertaistettuna: jos leikkaa työttömyysturvasta puolet mutta todettaisiin että "keskimäärin ei vaikuta työttömien tuloihin kun työllisyys paranee " niin onko kyse leikkauksesta? Kuitenkin tästä n. 4,6% leikkauksestakin todetaan koituvan todennäköisesti säästöjä. Työttömyys paranee maailmantalouden vetämänä nyt muutoinkin. Miten lasketaan "ettei ole leikkaus" kun tarkkaa vaikutusta vuositasolla ei mitenkään voi laskea. Jos työttömät eivät kykene täyttämään aktiivisuusvelvoitetta leikkaus on silkka tosiasia yksilötasolla ja todennäköisesti monen todellisuutta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Hei Arto,

Kansalaisaloite.fi -palvelussa olevassa "Aidosti palkitsevassa aktiivimallissa" ei ole leikkausta vaan 4,65 %:n lisäys työttömyyskorvaukseen. Käypä allekirjoittamassa ja vie asiaa eteenpäin:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Tällä aloitteella saamme aidosti työtöntä kannustavan aktiivimallin hallituksen leikkaavan mallin tilalle. Aloite kerännyt reilussa kolmessa viikossa 2070 allekirjoittajaa.

Käyttäjän JoniTikka kuva
Joni Tikka

Yhtään ottamatta kantaa hallitukseen leikkaavaan malliin. Jos työtön haluaa oikeasti työllistyä tai pysyä mukana yhteiskunnassa. Tarvitaanko siihen jokin rahallinen kannustin?

Käyttäjän ArtoNurmi kuva
Arto Nurmi

No tuossa mietinkin että miten ei koskaan tehdä näinpäin..

Mutta varmaan kustannusneutraalein ja nopea keino olisi poistaa lyhyisiin töihin liittyvä byrokratia, korvausten ja palkkakuittien käsittely aiheuttaa oikeasti hankalia tilanteita ja estävät työllistymistä. Työmarkkinatuki ja peruspäiväraha on pieni ja niistä leikkaaminen on lähinnä "kettuilua".

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Arto,

HE 124/2017:

- -"Useissa lausunnoissa katsottiin, että aktiivimallin ulottaminen työmarkkinatuen saajiin tarkoittaa käytännössä etuuden tason automaattista leikkaamista, jopa pysyvästi mutta vähintäänkin pitkäaikaisesti. Lisäksi monissa lausunnoissa katsottiin, että työllistymismahdollisuuksien alueellisten erojen vuoksi malli kohtelee asuinpaikan perusteella epätasaarvoisesti työttömyysetuuden saajia. Lausunnoissa katsottiin myös, että ammattialakohtaiset mahdollisuudet työllistyä lyhytkestoisesti vaihtelevat niin suuresti, että myös tästä erosta syntyy epätasaarvoa työttömyysetuuden saajien kesken. Tältä osin alkuperäisen esityksen muuttamista ei pidetty sen työllisyyden lisäämistä koskevaa tavoitetta tukevana."- -

Lähde: Finlex.fi

https://finlex.fi/fi/esitykset/he/2017/20170124

Toimituksen poiminnat