Asumistuki vai sijoitusasuntotuki?

Asumistukimenojen uutisoidaan nousseen yli kahteen miljardiin euroon.   Summa on valtava, ja kasvu koko tämän vuosikymmenen on ollut erittäinen kovaa ja nopeaa.  Tämän johdosta tulisi pohtia näin suuren menoerän nopean kasvun syitä.

Helppo selitys olisi tietenkin se, että on haluttu tukea ihmisten asumista enemmän.  Samaan aikaan asumisen tuen kasvun kanssa on leikattu koulutuksesta ja monesta muusta.  Miksi asumisen tukea on haluttu näin kovin sitten kasvattaa samanaikaisesti, kun kestävyysvajeen kuromisesta on pidetty valtavaa meteliä?

Samaan aikaan asumistukimenojen kasvun kanssa uutisoidaan erityisesti suurissa kaupungeissa kasvaneista vuokrista.  Vuokratasot alkavat olla sellaisella tasolla ettei kukaan palkkaa saava enää tohdi maksaa sellaista summaa.  Mutta täytyy tietysti aina muistaa mainita että jokainen tapaus on omansa, syitä ja tilanteita on paljon erilaisia.

Väkisin käy mielessä että verovaroin on luotu asuntosijoittajille hyvät tuotot.  Kun kahden miljardin rahasta on kyse, se tarkoittaa että saajia on jo lukuisa määrä.  Tätä voi verrata vaikka valinnanvapauslain myötä vapautuviin markkinoihin jotka lienevät eräiden arvioiden mukaan noin 6 miljardia euroa vuodessa.

Mitä sitten tehdä? Ruotsissa uutisoidaan olevan huomattavasti pienemmät asumistukimenot, koska vuokrat ovat säänneltyjä.  Hieman sitä pohtii olisiko tälle tielle mitään mahdollisuutta lähteä? 

Asumistuesta ei ehkä välitetä senkään vuoksi niin kovin että sen avulla varmasti tapahtuu kaupungistumista.  Pk-seudulle esimerkiksi virrannee tästä summasta  noin 500 miljoonan euron vuotuinen "potti".  Kaupungistuminen on päivän sana, ja paitsi että se on osa luonnollista kehitystä, sen eteen tehdään myös varmasti paljon ratkaisuja.  Siinä Suomi jakautuu alueittain voimakkaasti voittajiin ja häviäjiin.

Julkisuudesta on hävinnyt ainakin vähäksi aikaa se keskustelu jossa vaadittiin omistusasumiselle veroja siksi että vuokralla asuminen olisi kalliimpaa.  Onneksi tällaisestä älyttömyydestä on toistaiseksi ilmeisesti päästy, mutta epäilen senkin keskustelun vielä tulevan takaisin.  On tahoja, jotka varmasti mielellään näkisivät että yhä useampi asuu jonkun yhtiön rakentamassa vuokra-asuntotalossa.  Näin omaisuuskin sitten keskittyy harvoille. Omaisuuden keskittyminen on maailman mittakaavassakin uutisoitua kehitystä.

Monelle asumistuki on vain läpimenoerä, ja se päätyy siis jonkun toisen kuin varsinaisen tuen saajan taskuun.  Koska menoerä kasvaa niin nopeasti, ei keskustelua aiheesta voisi millään tavoin välttää.  Julkisuudessa nyt oleva perintovero (n. 700 000 000 €/v) voitaisiin kokonaan korvata sillä että asumistukimenot saataisiin vuosikymmenen alun tasolle.

ArtoNurmi
Perussuomalaiset Pori

Kaupunginvaltuutettu
Sähkö - ja automaatiotekniikan insinööri
Yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta pitkään jo kiinnostunut, mutta vasta vuonna 2012 kuntavaaleissa poliittisesti aktivoitunut perheenisä. Tykkään pohtia asioita, joskus vähän kriittisestikin, mutta se johtuu yleensä realismin kaipuusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu